top of page

Buitenlandse studenten in Amsterdam

Academisch jaar 2024-2025:

Aantal buitenlandse studenten aan de UvA neemt nog steeds toe

Aantal buitenlandse studenten aan de VU neemt af

​​

​​

In tegenstelling tot diverse berichten (o.a. in Het Parool van 14 november 2024 “Ook bij UvA minder nieuwe eerstejaars uit buitenland”) blijft het totaal aantal buitenlandse studenten aan de UvA stijgen. Weliswaar daalde het aantal eerstejaars bachelorstudenten iets, maar de toename van eerstejaars masterstudenten was groter, waardoor het totaal aantal eerstejaars buitenlandse studenten toenam. 

Een politiek gevoelige situatie, want zowel de gemeente Amsterdam als het rijk hebben er herhaaldelijk bij de universiteiten op aangedrongen om het aantal buitenlandse studenten terug te brengen. Dit vanwege de druk op de woningmarkt, druk op het personeel, de verdringing van Nederlandse studenten en de Nederlandse taal. Het kabinet Schoof wil minder buitenlandse studenten en verplicht de universiteiten minder buitenlandse studenten aan te nemen door hier in de financiering van de universiteiten al vanuit te gaan. Dit leidt tot een grote bezuiniging op de universiteiten vanaf 2025-2026.

​

​​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

De cijfers

Het aantal internationale studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijft gestaag groeien. In het academisch jaar 2024-2025 bestaan de eerstejaars 45% uit internationale studenten. In dit jaar is het totale aantal buitenlandse studenten met 8,16% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op een toename van ongeveer 1230 internationale studenten. Het totale aandeel buitenlandse studenten is met 5,71% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit markeert een voortzetting van de trend waarin de UvA haar positie als een van de meest internationale universiteiten in Nederland verder versterkt en er meer internationale studenten Amsterdam binnenstromen. De groei is vooral te danken aan een stijging van het aantal internationale masterstudenten. Binnen de verschillende studentengroepen zijn variaties te zien.

 

Hoewel het aandeel internationale studenten in 2024-2025 als geheel aanzienlijk is gestegen, zijn de cijfers binnen de afzonderlijke groepen meer gemengd. Het aandeel en aantal internationale bachelorstudenten is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van het voorgaande jaar: zowel in 2023-2024 als in 2024-2025 maakt 37% van de bachelorstudenten deel uit van de internationale gemeenschap. 

 

De toename is echter te zien bij de masterstudenten, waar het totaal aantal internationale studenten met 13,61% is gestegen, en in het aandeel is een groei van 6,29%. Dit is te verklaren door een aanzienlijke groei in het aantal eerstejaars internationale masterstudenten, dat met 10,23% is gestegen. In 2024-2025 maakt maar liefst 55% van de eerstejaars masterstudenten aan de UvA deel uit van de internationale studenten, wat bijdraagt aan de algehele toename van het aantal buitenlandse studenten in het masteronderwijs. 

​

​

​​

​

​

​

​

​

​

​​

​

​

​

​

​

Het totale aandeel internationale eerstejaars (bachelor en master) is in 2024-2025 stabiel gebleven op 45%, hetzelfde percentage als het jaar ervoor. Bij de internationale bachelorstudenten is er zelfs een lichte daling van 153 studenten in het aantal eerstejaars, maar omdat het totale aantal eerstejaars bachelorstudenten ook is afgenomen, blijft het aandeel buitenlandse bachelorstudenten op hetzelfde percentage van 40%.

 

​

De toename van 5,71% in het totale aandeel buitenlandse studenten

wordt verklaard door verschillende factoren. Ten eerste is er een

aanzienlijke groei in het aantal internationale masterstudenten, wat

een significante bijdrage levert aan de toename van het aandeel

buitenlandse studenten in. Daarnaast speelt de afname van

Nederlandse studenten aan de UvA een rol, aangezien een kleiner

aantal Nederlandse studenten het aandeel van internationale

studenten vergroot. Ook spelen Erasmusstudenten een rol, deze

studenten worden buiten de cijfers van de eerstejaars gelaten maar

dragen wel bij aan de internationale diversiteit van de UvA.

 

​

Vrije Universiteit

De andere universiteit in Amsterdam, de Vrije Universiteit (VU), heeft echter te maken met een afname in buitenlandse studenten. In het academisch jaar 2024-2025 is er een minimale daling in het totaal aantal studenten, echter is het aantal internationale bachelorstudenten afgenomen met 23,5% ten opzichte van het jaar 2023-2024. De daling in het jaar ervoor bedroeg 17%. De cijfers wat betreft masterstudenten zijn niet bekend, maar wel is duidelijk dat het totale aandeel buitenlandse studenten in 2024-2025 onder de 20% valt. De VU geeft zelf aan dat ze deze afname als negatief beoordelen; het verslechtert de internationale positie van de universiteit.

 

Meer buitenlandse studenten aan de UvA gaat tot financiële problemen leiden

De toename in het aantal internationale studenten op de UvA legt nog steeds extra druk op de woningmarkt door stijgende vraag naar betaalbare huisvesting. Er zijn landelijke maatregelen genomen en wetsvoorstellen gedaan om dit aantal terug te dringen. Een wetsvoorstel van de voormalige minister Dijkgraaf ligt klaar om behandeld te worden in het parlement, dit heeft met name betrekking op het verkleinen van het aandeel van Engelstalige colleges op de universiteiten. Het kabinet Schoof heeft nog geen haast gemaakt met de behandeling ervan. Wel is in december 2024 een akkoord bereikt tussen de regering en de meerderheid van het parlement; in dit onderwijsakkoord is vastgelegd dat universiteiten op jaarbasis 147 miljoen euro minder rijkssubsidie ontvangen, op grond van de aanname dat het aantal buitenlandse studenten afneemt. Dit betekent dat als universiteiten, met name de UvA, het aantal buitenlandse EU-studenten per 2025-2026 niet flink terugbrengen, er enorme financiële problemen ontstaan. De regering Schoof speelt het anders dan de voorgaande, namelijk door keihard in te grijpen in de financiering van de universiteiten. 

​

​

​

​​​​

​

​

Achtergrond

​

De twee universiteiten van Amsterdam zorgen voor een toenemende instroom van buitenlandse studenten naar Amsterdam.

 

Sinds 2016 is het aantal buitenlandse studenten in de stad meer dan verdrievoudigd: van 6.016 in 2016-2017 naar 20.971 in het studiejaar

2022-2023. In 2022-2023 stonden er bij de Amsterdamse universiteiten 73.932 studenten ingeschreven. Daarvan komen 20.971 uit het buitenland. In 2023-2024 is het totaal aantal studenten aan de Amsterdamse universiteiten ongeveer gelijk gebleven. De instroom van buitenlandse studenten is bij de VU gedaald en bij de UvA licht gestegen. Deze trend zet zich door in 2024-2025, zie hierboven.

 

In 2022-2023 nam het aantal buitenlandse studenten in Nederland toe met 6,3% ten opzichte van het vorige jaar, naar zo'n 122.300 studenten. Daarvan was meer dan 75% vanuit de EU. De groei vanuit de EU-landen was groter dan die van buiten de EU (CBS, 2023).

Voor de Amsterdamse universiteiten was dit juist omgekeerd; daar was de groei vanuit landen buiten de EU het grootst (zie verderop).

De universiteiten vroegen de overheid om “sturingsinstrumenten” om de instroom beheersbaar te maken; inmiddels wordt er volop gestuurd.

 

​

Vanuit de EU (EER) en van buiten de EU (EER)

EER staat voor Europese Economische Ruimte; bestaat uit de landen van de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland.

De begrippen EU en EER zullen in dit onderzoek als synoniem gebruikt worden.

Studenten uit de EER-landen hebben toegang tot het Nederlandse hoger onderwijs tegen dezelfde voorwaarden als studenten uit Nederland.

De instroom van bachelor studenten met een buitenlandse vooropleiding, vooral uit de EER, is landelijk toegenomen met 29 procent (2021-2022 tov 2020-2021). Dit lijkt een direct gevolg van het Brexit verdrag; EER-studenten konden zich daardoor niet meer gemakkelijk op Britse universiteiten inschrijven. 

Studenten van buiten de EER betalen een aanzienlijk hoger collegegeld, enkele duizenden euro’s meer.

Studenten van buiten de EER hebben toestemming nodig van de IND.

Mede hierdoor is in het studiejaar 2021-2022 – het 1e studiejaar na het Brexit verdrag - het aantal Britse studenten in Nederland afgenomen met bijna 25%. (Ad Valvas 13 april 2022)

 

Top 5 naar grootste aantallen buitenlandse studenten in Nederland 2021-2022

  1. Duitsland     Is al jaren zo; Maastricht is bijna een Duitse universiteit

  2. Italie

  3. Roemenie    Is helemaal nieuw; enorme toename Roemeense studenten

  4. China

  5. Belgie

(uit Ad Valvas 13 april 2022)

 

De belangrijkste nationaliteiten van niet EU-EER studenten in Nederland

2021-2022

  1. China

  2. India

  3. Verenigde Staten

  4. Turkije

  5. Indonesië

  6. Groot-Brittannië (600 aanvragen)

(Uit NUL20 september 2021) 

 

Kort, korter, kortst

De opkomst van hele korte cursussen leidt tot meer zeer kortstondig verblijf van studenten in Amsterdam. Zo worden bachelors van een semester en masters van een half jaar aangeboden.

 

​

Onderwijs in het Engels

De Nederlandse universiteiten zijn stap voor stap op onderwijs in het Engels overgegaan.

Bacheloropleidingen zijn nog voornamelijk in het Nederlands (65%). Masteropleidingen vooral in het Engels (74%). (Factsheet van UniversiteitenvanNederland.nl)

Op de UvA wordt 80 % van het masteronderwijs in het Engels gegeven. (Folia 4 dec 2019)

Argument voor het Engelstalige onderwijs is dat daardoor de kwaliteit van het onderwijs hoger zou worden, betere aansluiting bij het internationale wetenschappelijke debat en het aantrekken van buitenlandse studenten. Maar omdat de kwaliteit van het Engels, zowel van docenten als van studenten vaak laag is, zou volgens diverse bronnen de kwaliteit van het Engelstalige onderwijs juist weer laag zijn. Engels is sinds enkele jaren de officiële voertaal op de universiteiten van Twente en Eindhoven. (uit: DUB 18-12-2019)

Veel buitenlandse studenten komen naar Nederland om hier goed Engels te leren.

 

​

Hoge bijdrage studenten van buiten de EU

Universiteiten krijgen voor niet-EU-studenten geen rijksbijdrage, waardoor ze de hoge kosten aan de student moeten doorberekenen. Voor niet-EU studenten mogen universiteiten zelf het tarief vaststellen. Op die manier kunnen zij voor de instelling een verdienmodel worden en vormt dit een prikkel om zoveel mogelijk niet-EU studenten binnen te halen. Zowel de UvA als de VU ontkennen dat dit aan de hand is. (Parool 23-12-2015)

Ondanks de hoge tarieven die voor niet-EU-studenten gevraagd worden, zullen deze (zeker voor “dure” studies) nooit kostendekkend zijn. De overheid betaald in dat geval, bijvoorbeeld bij geneeskunde, nog een flink deel mee.

Enkele tarieven voor niet-EER studenten

VU - bachelorstudie rechten: 5500 euro/ jaar

UvA- bachelorstudie rechten: 9000 euro/jaar 2022-2023: 9.130 euro/aar

VU – master geneeskunde: 15.000 euro/jaar

UvA - master geneeskunde 20.600 euro/jaar 2022-2023: 25.080 euro/jaar

(Bron: Parool 23-12-2015 en overzicht UvA Instellingscollegegeld voor niet-EER-studenten 2022)

​

​

Universiteit van Amsterdam (UvA)

 

De UvA heeft het grootste aantal buitenlandse studenten van alle universiteiten van Nederland: 16.282 in 2024-2025.

Daarmee is het aandeel buitenlandse studenten op de UvA 37%.  

 

In collegejaar 2023-2024 studeerden er zo'n 15.053 internationale bachelor- en masterstudenten, nu in 2024-2025 zijn dat er 16.282: een stijging van 8,16 procent. De groei tussen de collegejaren 2020-2021 en 2021-2022 was zo'n 20%, dit laat zien dat de groei afneemt. 

Deze afname is terug te leiden aan het aantal buitenlandse studenten dat begint aan een bacheloropleiding in 2024-2025; in het aantal internationale studenten uit EER-landen is een daling te zien van 8,5% en vanuit buiten de EER 6,8%. De lichte groei buitenlandse studenten die wel te zien is, is dankzij buitenlandse masterstudenten. In het vorige jaar, 2023-2024, is het aandeel internationale masterstudenten 32% en dit jaar is dit 34%. Er is een groei in het aantal buitenlandse masterstudenten van 13,6 in het jaar 2024-2025 ten opzichte van het vorige.

 

​​​​

Totaal aantal studenten UvA

2016-2017      31.019

2017-2018      31.588

2018-2019      34.067

2019-2020      35.387

2020-2021      38.940

2021-2022      41.206

2022-2023      42.171

2023-2024      43.008

2024-2025      44.005

Conclusie: groei van 41,9% van totaal aantal studenten tussen 2016 en 2025

 

Aandeel buitenlandse studenten

2016-2017      14%

2017-2018      17

2018-2019      21

2019-2020      25

2020-2021      28

2021-2022      31

2022-2023      34

2023-2024      35

2024-2025      37

Conclusie: meer dan verdubbeld in 8 jaar, maar de groei neemt sterk af

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

​​

​

Verdeling aandeel buitenlandse studenten naar EU (EER) en buiten EU (EER)

                                EU-EER               buiten EU-EER

2016-2017                  10%                            4%      

2017-2018                  12                               5

2018-2019                  15                               6

2019-2020                  17                               8                                 

2020-2021                  18                              10

2021-2022                  20                              11

2022-2023                  22                              12

2023-2024                  22                              13

2024-2025                  23                              14

Conclusie: Groei van buiten EU is aanzienlijk groter dan vanuit de EU (drie keer zoveel versus het dubbele).

Is opmerkelijk, want voor niet-EU studenten is het aanzienlijk moeilijker (verblijfsvergunning ea) en duurder om aan UvA te studeren.

(Cijfers uit: UvAFactbook)

 

 

Vrije Universiteit (VU)

 

Totaal aantal studenten VU

2016-2017      22.312

2017-2018      22.773

2018-2019      24.200

2019-2020      26.593

2020-2021      30.008

2021-2022      31.700

2022-2023      31.761

2023-2024      31.949

2024-2025      31.351

Conclusie: groei van 40,5% van totaal aantal studenten, tussen 2016 en 2025. De groei stagneerde, en het aantal is nu zelfs aan het afnemen. 

 

Aandeel buitenlandse studenten

2016-2017      7,5 %

2017-2018      9,4

2018-2019      11,7

2019-2020      14,1

2020-2021      13,9

2021-2022      17,3

2022-2023      18,6

Conclusie: meer dan verdubbeld in 6 jaar

 

 

 

 

​

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Groei aantal buitenlandse studenten 2016 – 2023: 253%

 

Net als bij de UvA zit de grootste groei in het aandeel Niet-Europese studenten.

 

De instroom van bachelor studenten met een buitenlandse vooropleiding, vooral uit de EER, is flink toegenomen, met 37 procent in 2021-2022. Landelijk is dat 29 procent.

Dit lijkt een direct gevolg van de Brexit, waardoor EER-studenten zich niet meer aan Britse universiteiten inschrijven. 

Ook de masteropleidingen van de VU zijn in trek bij internationale studenten in 2021-2022, die komen vooral van buiten de EER. Het aantal inschrijvingen van studenten met een buitenlandse vooropleiding groeit met 24 procent. Het aantal studenten met een Nederlandse vooropleiding blijft nagenoeg gelijk, met een stijging van 1 procent (Ad Valvas, 4 november 2021).

​

In het collegejaar 2023-2024 neemt het aantal nieuwe buitenlandse bachelorstudenten sterk af, met 20,9% ten opzichte van het vorige collegejaar. Dit is een enorme verandering met het collegejaar 2021-2022. Deze flinke afname komt volgens de VU door onder andere een beperking van het aantal studenten bij de studie Computer Science, door middel van numerus fixus te stellen op deze studie. Het aantal buitenlandse masterstudenten groeide wel dit jaar, met 5,7%, schrijft Jesper Roele in Het Parool (7 februari 2024).

​​​

 

Hoger Beroeps Onderwijs

 

Het Hoger Beroeps Onderwijs in Amsterdam bestaat uit:

Hogeschool van Amsterdam HvA (44.564 studenten in 2023-2024),

Hogeschool InHolland Amsterdam (incl. Diemen - 6.967 studenten in 2023-2024)

Hogeschool voor de Kunsten (3.398 studenten in 2023-2024)

Rietveld Academie (met het Sandberg als post-academische opleiding - 851 studenten in 2023-2024)

Samen net iets minder dan 56.000 studenten.

 

De HvA en InHolland hebben relatief weinig buitenlandse studenten. Op de HvA in 2023 4,3% (2022 3,9%, 2020 3,6 %) en bij InHolland Amsterdam zal het niet vele hoger zijn.

 

Alleen de creatieve beroepsopleidingen, grotendeels gebundeld in de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, hebben veel buitenlandse studenten:

  • Academie voor Bouwkunst: 270 studenten, waarvan buitenlands 72 = 27% : 40 uit de EER en 32 van buiten de EER.

  • Academie voor Theater en Dans: 592 studenten, waarvan buitenlands 178 = 30% : 114 uit de EER en 64 van buiten de EER

  • Nederlandse Filmacademie: 404 studenten, waarvan buitenlands 16 = 4%

  • Conservatorium: 1065 studenten, waarvan buitenlands 645 = 61%. 481 uit EER, 164 van buiten de EER.

  • Reinwardt Academie en Breitner Academie: heel laag

 

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten had in 2020 936 studenten uit het buitenland (29 %) waarvan 664 ut de EER en 272 van buiten de EER

 

(Bron: jaarverslag AHK Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 2020 van hun website)

​​

 

Gevolgen van de grote instroom van (buitenlandse) studenten

 

De enorme groei van het aantal studenten en dan vooral van het aantal en aandeel buitenlandse studenten heeft grote gevolgen voor de universiteit en de stad:

 

Voor de universiteit

  • Geen ruimte meer, letterlijk, fysiek. Collegezalen zitten bomvol, gangpaden raken verstopt, de kantine zit vol.

  • Faciliteiten onvoldoende voor deze aantallen: bibliotheken zitten vol, spreekuren lopen uit, lange wachttijden voor gesprekken met een docent, etc.

  • Nederlandse studenten worden verdrongen door buitenlandse studenten

  • Werkdruk medewerkers te hoog

  • De kwaliteit van onderwijs en onderzoek staat onder druk

 

Voor de Amsterdamse woningmarkt

  • Groot tekort aan studentenhuisvesting;

  • Dure oplossingen voor studenten met rijke ouders, zoals studentenwoningen voor 900 - 1200 euro/maand en meer (Student Hotel, Our Domain, ea) en ouders die woningen opkopen voor hun studerende kind.

  • Leidt tot verdringing op de woningmarkt en opwaartse druk op de huur- en koopprijzen.

  • Misbruik door verhuurders van kamers en collectieve woningen door heel hoge huur te vragen en woningen niet te onderhouden

  • Verkamering en overlast van woningen met (te veel) studenten

 

Economische gevolgen voor Amsterdam

  • Groot aanbod van studenten die part time willen werken

  • Veel start ups door studenten na hun opleiding

  • Groot aanbod op de arbeidsmarkt van hoog-gekwalificeerde jongeren

  • Groot potentieel op de arbeidsmarkt van internationaal georienteerde jongeren

 

Culturele gevolgen voor Amsterdam

  • Grotere variatie aan culturen

  • Stimulans van Engelstalige cultuuruitingen

  • Impuls voor internationale jongerencultuur

  • Verdringing van Nederlandse, lokale en meer traditionele cultuur

  • Meer cross-over van verschillende culturen

 

Sociale gevolgen voor Amsterdam

Zowel het kortstondig verblijf als het niet-spreken van de Nederlandse taal hebben grote sociale gevolgen:

  • Weinig of geen sociale contacten buiten de eigen studentengroep.

  • Weinig of geen sociale verantwoordelijkheden en afspraken.

  • Men blijft in de eigen kleine bubbel leven; wordt geen onderdeel van het stedelijk sociaal weefsel of draagt daaraan bij.

  • Men zal over het algemeen geen ‘stedelijk burgerschap’ ontwikkelen, dus neemt geen kennis van de lokale politiek, weet niet wat de burgerrechten zijn, hoe de stad bestuurd wordt, wat de tradities zijn, hoe je invloed kunt uitoefenen.

  • Men ‘wortelt’ niet

 

​

Maatregelen

 

Volgens zowel de universiteiten als de Gemeente Amsterdam zijn maatregelen nodig om de instroom van buitenlandse studenten te reguleren.

 

De Gemeente Amsterdam vroeg in 2018, bij monde van toenmalig wethouder Ivens, aan de universiteiten om de instroom van studenten te beperken.

Bij de aanvang van het cursusjaar 2021-2022 luiden de universiteiten zelf de noodklok en verzochten de Minister van Onderwijs dringend om met maatregelen te komen.

Sturing op de instroom van studenten vanuit de EU-EER landen is voor de universiteiten wettelijk bijna niet mogelijk vanwege afspraken in EU-EER verband.

Studenten weigeren mag niet (AT5 4 november 2021)

 

Bij de start van het studiejaar 2022-2023 voerden de UvA en de VU een 'afschrikbeleid' om ervoor te zorgen dat buitenlandse studenten minder snel naar Nederland komen, zo waarschuwden de Amsterdamse universiteiten de internationale studenten niet te komen als ze een maand voor het studiejaar begint nog geen kamer hebben (Parool, 15 maart 2023). Veel buitenlandse studenten voelden zich bedrogen omdat zij naar aanleiding van een wervingscampagne van UvA zich hadden ingeschreven (bron: eigen interviews). Minister Dijkgraaf heeft in november 2022 aan de Tweede Kamer beloofd de toestroom van internationale studenten te beperken. Hij wil de verengelsing van bacheloropleidingen tegengaan en de verdringing van Nederlandse studenten voorkomen. De minister zei dat met de ingang van het collegejaar 2025-2026 bij bacheloropleidingen maximaal een derde van de vakken in een andere taal dan het Nederlands mag worden gegeven (NRC, 21 juni 2023). Ondertussen wordt de bachelor opleiding Sociale Geografie & Planologie vanaf 2023-2024 Engelstalig.

​

​

Maatregelen zijn nodig

​

UvA bestuursvoorzitter Geert ten Dam reageerde geschokt op de nieuwe studentenaantallen: “Als het ministerie niet ingrijpt moeten we nadenken over onconventionele maatregelen”, zei ze in Het Parool (15 juni 2022).

Sinds 2022 werven Amsterdamse universiteiten niet meer actief in het buitenland, schrijft Khaddari in Het Parool (2 september 2023). Er is wel een uitzondering voor sectoren waarin grote tekorten zijn op de arbeidsmarkt.
Daarbij belicht de UvA de kamernood in Amsterdam, hierdoor maakt zij buitenlandse studenten bewust wat mogelijk een deel zal afschrikken.

​

Minister Dijkgraaf kwam in juni 2023 met een aangepast wetsvoorstel 'Internationalisering in Balans'. Het doel daarvan is om het aanbieden van Engelstalige bacheloropleidingen in te perken in het hele land. Omdat dit niet voor het cursusjaar 2025-2026 ingevoerd kan worden, heeft de VVD een amendement op de bestaande 'Wet op het Hoger Onderwijs' ingediend in januari 2024. Als dit voor zomer 2024 wordt aangenomen door de eerste en tweede kamer, kan dit al snel in werking treden. Dan hebben universiteiten de mogelijkheid om op Engelstalige studies een numerus fixus te stellen.

​

In het rapport 'Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050' dat medio januari 2024 verscheen, wordt studiemigratie een paar keer aangestipt. Ze adviseert om de 'blijfkans' van internationale studenten die naar Nederland komen, te vergroten. Zodat ze aan de Nederlandse economie kunnen bijdragen. Nu is meer dan 80% van hen binnen 10 jaar vertrokken, schrijft Retera in Het NRC (18 januari 2024). 

​

De universiteiten en hogescholen in Nederland nemen gezamenlijk actie om de instroom van internationale studenten te verminderen. De vereniging Universiteiten van Nederland (UNL) wilt hier serieus werk van maken. Er worden voorlopig geen nieuwe Engelstalige bachelors ontwikkeld en er wordt onderzocht of Engelstalige opleiding over kunnen gaan naar het Nederlands. Daarbij hebben universiteiten afgesproken dat grote bacheloropleiding naast het Engels ook in het Nederlands moet worden aangeboden. De Vereniging Hogescholen komt ook op korte termijn met plan om de instroom vanuit het buitenland te beperken (Het Parool, 9 februari 2024).

 

De volgende maatregelen kwamen afgelopen jaar ter sprake:

  • Minder onderwijs in het Engels aanbieden:
    Inmiddels, 9 februari 2024, zijn hier duidelijke plannen voor via de UNL en de Vereniging Hogescholen.

  • Veel hogere bedragen vragen aan studenten van buiten de EU-EER

  • Stoppen met werven van studenten in het buitenland, zeker van buiten de EU:
    Amsterdamse universiteiten werven sinds 2022 niet meer actief in het buitenland, daarbij heeft de UvA een 'afschrikbeleid' waarbij zij buitenlandse studenten bewust maakt van de kamernood in Amsterdam.

  • Numerus fixus op Engelstalige studies (is toestemming van de minister voor nodig?):
    Een wetsvoorstel en amendement is ingediend, als dit wordt aangenomen kunnen universiteiten een numerus fixus stellen op opleiding vanaf collegejaar 2025-2026.
    Daarbij hebben universiteiten zelf maatregelen genomen, ze wachten niet op de wet. De VU heeft een numerus fixus ingesteld op de opleiding Computer Science en de UvA op de bacheloropleiding psychologie.

  • Stoppen met vooropleidingen voor buitenlandse studenten.

Door OnCampus wordt nu een vooropleiding voor “undergraduate’ studenten voor UvA en HvA aangeboden, zodat zij alsnog de UvA-HvA opleiding kunnen volgen. Deze vooropleiding wordt door veel Chinese potentiele studenten gevolgd en kost minimaal 18.000 euro, OnCampus is verbonden aan de Economische Faculteit van de UvA; de IND is ‘not amused’ hoe OnCampus niet EU-EER studenten aanmeldt (bron: Folia 23 september 2020)

 

 

​

 

 

Jaap Draaisma, Amsterdam, 17 juni 2022

Update: 25 december 2024

buitenlandse studenten.jpg
Scherm­afbeelding 2024-01-30 om 14.54.34.png
Afbeelding1.jpg
Scherm­afbeelding 2024-12-20 om 14.13.42.png
Scherm­afbeelding 2024-12-04 om 19.17.55.png
frans-ruiter-HcyOe5HTybE-unsplash-2400x1200.jpg
Scherm­afbeelding 2024-12-25 om 16.46.35.png
bottom of page